Is LED dimbaar?

Ja, LED verlichting is prima dimbaar, maar er zijn wel een aantal zaken om rekening mee te houden voor een goed resultaat. Om te begrijpen hoe LED dimbaar kan worden gemaakt, hebben wij voor u uiteengezet hoe dit in zijn werk gaat.

Conventionele dimmer

LED lampen zijn niet dimbaar met een conventionele dimmer die de spanning verlaagd. Als u een LED lamp aansluit op een 'normale' dimmer dan kan deze gaan knipperen, zoemen, trillen of de lamp gaat zelfs kapot. De electronica in een LED lamp is anders dan een halogeenlamp of gloeilamp en de dimmer moet daarvoor geschikt zijn.

LED dimmen

Er zijn verschillende typen LED dimmers geschikt voor LED verlichting namelijk dimmen op 12V en dimmen op 230V.

12V LED lampen dimmen

12V LED lampen zijn alleen dimbaar met een 230V fase aansnijdings dimmer of een 230V fase afsnijdings dimmer in combinatie met een dimbare LED transformator(trafo) die van de 230V een 12V spanning maakt. De trafo wordt tussen de 12V LED lampen en de dimmer geplaatst.

Dimmen gebeurt bij 12V door het heel snel achter elkaar aan en uitzetten van de LED. Door het verlagen van de frequentie van het knipperen gaat de LED zwakker branden, en is de LED volledig traploos te dimmen.

Toch blijft het dimmen van LED nog lastig omdat de combinatie van LED dimmer / dimbare LED transformator en de elektronica in de LED lamp soms toch nog kan zorgen voor knipperend licht. Dit komt omdat Europese en Chinese fabrikanten nog geen internationale standaardisatie hebben.

230V LED lampen dimmen

230V LED lampen zijn alleen dimbaar als dat er speciaal bij vermeld staat. 230V LED lampen hebben elektronica ingebouwd die de spanning van 230V verlaagd naar 12V (de werkspanning van LED), hierdoor zijn deze lampen normaal gesproken ongeschikt om te dimmen.

Voor de 230V LED lampen die wel dimbaar zijn, zijn er 2 typen 230V dimmers namelijk de "230V fase aansnijdingsdimmer" en de "230V fase afsnijdingsdimmer".

230V afsnijdings dimmers hebben geen ontstoringsspoel (door de ingebouwde elektronica) hierdoor werken ze geruisarm. Dit is het nieuwe (en duurdere) type dimmer. Deze dimmers werken beter met elektronische trafo's en zijn daardoor beter om 12V LED lampen te dimmen.

Het kiezen tussen deze twee typen dimmers kan lastig zijn, omdat sommige LED lampen beter werken op fase-afsnijdingsdimmers en de andere juist op fase-aansnijdingsdimmer. Vaak geven fabrikanten aan welk type het beste werkt, dus let hierop!

Minimale belasting dimmer

Denk bij het gebruik van een dimmer voor LED lampen aan de minimale belasting. Veel LED dimmers dimmen pas wanneer er minimaal 20 of 30 watt aan vermogen wordt aangesloten. Stel u sluit 4 LED lampen van ieder 3 watt op uw dimmer aan (12 watt totaal) dan kan het zijn dat de lampen niet of slechts ten dele dimmen.

Meerdere LED lampen dimmen

Het vermogen van de dimmer is bepalend voor het aantal te dimmen lampen. Een veelgebruikte vuistregel is dat 10% van het maximale vermogen van de dimmer benut kan worden voor het aantal te dimmen LED lampen.

Voorbeeld: een dimmer heeft een vermogen van maximaal 300 watt. Er zijn dan maximaal (10% van 300 watt = 30 watt) dus 6 LED lampen van ieder 5 watt aan te sluiten. Het aantal aan te sluiten LED lampen kan per LED dimmer verschillen. Zo worden veel testen uitgevoerd tot 9 LED lampen per dimmer. Wilt u meerdere LED lampen op een enkele dimmer aansluiten dan moet u dit zelf testen.

LED dimmers zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Dit varieert van weg te werken kastjes die makkelijk in een paneel zijn te installeren tot en met draadloze bediening.

Bestsellers
Aanmelden voor nieuwsbrief